Biztonságban vannak az üzleti adatok?

Rohamosan fejlődik az információs technológia, és egyre nehezebb lépést tartani vele. Nem csak a hétköznapi felhasználóknak, de az informatikai szakembereknek sem könnyű befogadni a változásokat, és mindezt persze úgy, hogy az üzleti életben a GDPR adatvédelmi rendeletnek is meg kell felelni.

Biztonságban vannak az üzleti adatok?

Át kell gondolni a titkosítási módszereket

Nagyon sok cég hanyagul kezeli az üzleti partnerek adatait, és pengeélen táncol az alkalmazott biztonsági technológiával, hiszen azok könnyen feltörhetőek és sérülékenyek. Nem elegendő egy jól eldugott szekrénykulcs vagy egy pendrive, hiszen ha az illetéktelen kezekbe kerül, akkor minden adat erőfeszítés nélkül kinyerhetővé válik. Ma már léteznek nagyon szuper titkosítással rendelkező merevlemezek, amiket nagyon nehéz feltörni, de ez nem sokáig marad így.

A legújabb kimutatások szerint a kvantumszámítógépek simán feltörik a legtöbb helyen alkalmazott hagyományos titkosítási megoldásokat. A nyilvános kulcsos titkosítási módszerek vállalati szinten elég gyenge megoldásnak minősülnek. A kvantum számítógépek ma még különleges technológiát képviselnek, de az elmúlt években rohamosan felgyorsult a fejlesztésük, és a szakértők szerint ennek 2024-re már érezhető hatása lesz.

Ezek a számítógépek a titkosítási technológiában is nagy változásokat hoznak, szinte mindenhol cserélni kell majd az alkalmazott módszereket. A GDPR jelenleg is kemény szabályokat diktál az üzleti és felhasználói adatok tárolásával és titkosításával szemben, de ahogy változik a technológia, az Európai Parlament is szigorítani fogja az elvárásokat a cégekkel szemben. A technológiai váltást a kvantumszámítógépek fejlődése is kiköveteli, mivel a hagyományos megoldások az új számítógépekkel könnyen feltörhetőek lesznek.


Kulcsszavak: Üzleti megoldások, Üzleti partnerek
Dátum: 2019-02-18
Programozás könyv
Hirdetés