Ha felborul a bélflóra egyensúlya

Az ember emésztőrendszere igen összetett működésű és érzékeny, helytelen táplálkozás, rossz minőségű vagy túl sok étel elfogyasztása, rendszertelen étkezés, valamilyen kórokozó bejutása az étellel, és máris puffadás, gyomorégés, hasmenés, székrekedés, hascsikarás stb. lesz belőle, amelyek igen kellemetlen, nehezen viselhető tünetek. Egy bélgyulladás erősen befolyásolja a tápanyagok, vitaminok felszívódását is.

Ha felborul a bélflóra egyensúlya

Fontos laborvizsgálatok

A bélproblémák, emésztőszervi panaszok kivizsgálásának fontos része a célzott laborvizsgálatok elvégzése. Székletből, vizeletből, vérből számos paraméter mutatható ki, amelyek alapján kiderülhet a tünetek kiváltó oka, és megkezdődhet a terápia. Fontos a bélbaktériumok vizsgálata, a bélflóra összetételének feltérképezése. A kedvező és a káros bélbaktériumok összessége az elfogyasztott ételektől függ. A tartósan helytelen összetételű étrend vagy egy fertőzés következtében felborulhat az egyensúly, gyulladások alakulnak ki, megsérül a bélfal felszíne, a nyálkahártya, megjelennek az egyre kellemetlenebb tünetek, orvoshoz kell menni.

Életmódváltoztatás szükséges

A bélproblémák gyógyításának a gyógyszeres kezelés mellett igen lényeges része az életmód, a táplálkozás átalakítása, és gyakoribb testmozgás beiktatása, különösen az ülő munkát végzőknek. A rendszeres mozgás a beleket is megmozgatja, megakadályozza a pangást, hozzájárul a bélrendszer tisztulásához. A rostokban és vitaminokban gazdag ételek fogyasztása, elegendő folyadék, pl. gyógyteák bevitele, az alkohol mellőzése sokat javíthat a megbetegedett belek állapotán. Az egyensúlyban tartott bélflóra a szervezet immunrendszerének erősségét is meghatározza, a kórokozók elleni védekezésnek is fontos része.


Kulcsszavak: Szolgáltatások, Bélproblémák
Dátum: 2020-01-31
Programozás könyv
Hirdetés