Miért Java és hogyan lehet megtanulni?

Még az is, aki soha életében nem programozott, valószínűleg fel tud sorolni néhány programozási nyelvet baráti beszélgetésekből, álláshirdetésekből, tanfolyam és könyv reklámokból, ismerősök történeteiből. Elsőre talán meglepő lehet, de több száz programozási nyelv létezik a világon. Amikor az ember saját maga számára vagy barátainak, ismerőseinek, gyerekeinek keres programozási nyelvet, nincs könnyű helyzetben, hiszen rengeteg lehetőség van. Jelen cikk abban igyekszik segítséget nyújtani, hogy melyik nyelvet és milyen formában érdemes tanulni.

Miért Java és hogyan lehet megtanulni?

A legnépszerűbb programozási nyelvek

Amikor azt a cél, hogy megtudjuk, melyek most a legnépszerűbb programozási nyelvek, nem a történelemkönyvben lesz a válasz. Sőt, akár egy néhány éves cikk is teljesen elavult lehet. Azonban olyan szempontból nincs könnyű dolgunk, hogy új nyelv megtanulása esetén valamelyest a jövőbe kell látnunk, hiszen egy programnyelvet elsajátítani, minden csínját-bínját kiismerni nem néhány napos küldetés.

A Jetbrains: The State of Developer Ecosystem 2020-as jelentése alapján (ez a felmérés arra irányul, hogy fejlesztők milyen technológiákat, programnyelveket használnak világszerte) a Java megtartotta az aranyérmet a programozási nyelvek között, míg a legtöbbet használt nyelv a Javascript lett.

A három „érmes” az elsőrendű programozási nyelvek használatában a Javascript, a Java és a Python, míg világszerte a fejlesztéshez használt operációs rendszerek eloszlása 60%-ban a Windows, 50% Linux, 44% Mac-OS volt (a százalékokat összeadva 150% felé érünk: ez azt jelenti, hogy egy fejlesztő átlagosan 1,5 operációs rendszert használ).

A platformokat megnézve az alábbiak a legnépszerűbbek: 69%-kal a webes back-end fejlesztés, őket 57%-kal a webes front-end fejlesztés követi, majd 35%-ban az asztali szoftverek, 32%-kal mobil alkalmazások, majd 28%-uk szerver- és infrastruktúra megoldások, 9%-uk pedig IoT és beágyazott eszközök.

Az azonban, hogy hány ember használ egy programozási nyelvet, nem feltétlenül emeli ezeket a többi programozási nyelv fölé (ahogy a pop kultúra sem áll minden szempontból az egyes szubkultúrák felett), egyes feladatokat lehet, hogy kisebb, kevésbé ismert programozási nyelveken könnyebb megoldani. Azonban, ha eltekintünk a foglalkoztatattak számától, az is nagy érdeklődésre adhat okot, hogy melyik programozási nyelvvel lehet elhelyezkedni és hogyan fizetik meg az embert. Ebből a szempontból magasan vezet a Java.

Egy jó módszer a tanulásra: Java programozás tanfolyam

A programozás elsajátítása egész életre pályára állíthatja az érdeklődőket. A Java programozás tanfolyam az egyik lehetőség arra, hogy versenyképes tudást szerezzen az ember. Komoly elhatározás vagy akár érdeklődés esetén sem kell sokat vacillálni, fel lehet iratkozni személyes, online, tanfolyamra egyedül vagy akár csoportosan is. Lehet választani különböző csomagok között is, személyre szabva. Nincs is más hátra ilyen jellegű hosszú távú terv esetén, mint a cselekvés: elkezdeni tanulni az egyik most induló Java programozás tanfolyam keretein belül.

A tanfolyamot kiegészít(het)i vagy egyes önálló programozó-jelöltek esetén helyettesítheti is egy profi könyv használata. A programozási feladatok kezdőknek nem egyszerűek, éppen ezért kevés olyan mű született, amely az elmélet mellett a gyakorlatra is nagy hangsúlyt fektet: ilyen például a Programozz Te is mesterfokon! című két kötetes munkafüzet, ahol a legfontosabb képességeket lehet gyakorlati úton elsajátítani. Ha elakad az ember, akkor sem kell elkeseredni, ez a képzés kiválóan kombinálható magántanárral vett órákkal.

Könnyen tanulható nyelvek, amelyek jól fizetnek

Magyarországon programozóként elhelyezkedni úgy érdemes, hogy legalább két nyelvet magabiztosan tud használni az ember. Érdemes a Java, C# és Javascript hármasból választani. Ennek egyik oka a könnyű tanulhatóság, Javában vagy C#-ban néhány hónap elég lehet egy kezdő szintre eljutáshoz, míg a C-ben, C++-ban kb. egy évbe telik az alapszintre elérés. A külföldön népszerű Python alapjait érdemes elsajátítani, de erre itthon kevesebb kereslet van. A junior pozíciókban a különböző nyelvek között nincs nagy eltérés, egy 2019-es adat szerint 380-420.000-es bruttó béreket találunk, azonban az egész iparágban nagyon gyors emelkedés lehetséges: két éves tapasztalattal már bruttó 600.000 Ft körül, öt éves tapasztalattal pedig akár bruttó 900.000 Ft-ot is meg lehet keresni. Leegyszerűsítve minél nagyobb egy cég, annál magasabb fizetésre lehet számítani, és a szektor is sokat befolyásol: a bankszektor például kiemelkedő fizetéseket ajánl. Összességében a Java programozási nyelvet tartják a legjobban fizetettnek.


Kulcsszavak: Szolgáltatások, Programozási feladatok kezdőknek
Dátum: 2020-12-28
Programozás könyv
Hirdetés