Nagyon finom kemencés pizza

Az egykori szegények eledele ma már az egész világon elterjedt és finom ételnek számít. Van, aki húsosan szereti, van, aki zöldségesen és van, aki nagyon sajtosan. Egy biztos, hogy a házi változatok mindig sokkal finomabbak, mint amiket a boltban lehet kapni, vagy akár azok a változatok, amiket a pizzériák készítenek.

Nagyon finom kemencés pizza

A pizza kemencében sütve az igazi

Egy egész élesztőt és egy kis cukrot keverjünk el kétszáz milliliter langyos vízben, futtassuk fel, majd adjunk hozzá lisztet és sót, amit alaposan dolgozzunk el további langyos víz és olívaolaj hozzáadásával. A tészta akkor lesz jó állagú, ha sima, nem ragad és nem kemény. Keressünk neki egy meleg helyet és kelesszük kb. másfél órán át.

A pizzaszószt a kelés ideje alatt készítsük el. Pároljunk olívaolajon apróra vágott fokhagymát és adjunk hozzá paradicsomszószt, kakukkfüvet, sót, borsot ízlés szerint, és kb. 5-6 percig főzzük, majd a végén szórjuk meg egy csipetnyi bazsalikommal. A szószt többféle alappal is el lehet készíteni, népszerűek még a fokhagymás-tejfölös, a makarónis vagy a mustáros is.

Amikor a tészta megkelt, gyúrjuk össze és válasszuk szét több egyforma részre. A tésztadarabokat lisztezzük be és nyújtódeszkán nyújtsuk ki fél centiméter vastagságúra. A tésztát helyezzük jól belisztezett sütőlapátra, majd rakjunk rá szószt, feltéteket (ízlés szerint) és rengeteg sajtot.

Ezt követően egy hirtelen mozdulattal vessük oda az előfűtött és kitisztított kemence aljára. A kemencés pizza parázs mellett sütve a legfinomabb, ezért érdemes a pizza köré szépen egyenletes mennyiségben parazsat helyezni, hogy a hő minden oldalról egyformán érje. Mikor már mindenhol finom ropogósra sült, vegyük ki a kemencéből és biztosak lehetünk benne, hogy a család öröme nem marad el.

Jó étvágyat mindenkinek!


Kulcsszavak: Vegyes befőtt, Kemencés pizza
Dátum: 2019-03-27
Programozás könyv
Hirdetés